Hoe ziet het rijexamen eruit?

Het auto rijexamen – Hoe ziet dat eruit?


Een examen afleggen voor jouw rijbewijs is natuurlijk enorm spannend. Al die uren rijles hebben geleid naar dit moment, en dat wil je zo goed mogelijk presteren. Ook zullen bij de meeste mensen de zenuwen ruimschoots aanwezig zijn. Om die zenuwen wat meer te kunnen beheersen, proberen wij van Rijschool Adam en Eva onze leerlingen altijd zo goed mogelijk voor te bereiden op het rij examen. En wat wij tot dusver gemerkt hebben, is dat het erg helpt wanneer de leerling precies weet wat hij of zij kan verwachten. Dat gaan we in dit artikel dus ook behandelen.

Voordat het examen begint

We beginnen uiteraard bij het begin. Wanneer je bij het CBR aankomt, maak je kennis met jouw examinator, en die zal kort uitleggen hoe alles verloopt. Ook zal hij even checken of je de volgende dingen bij je hebt:

  • Jouw identiteitsbewijs
  • Je auto theorie (mag dit worden: een bewijs dat je geslaagd bent voor het theoretische rijexamen?)
  • De uitnodiging voor het rijexamen
  • Het formulier zelfreflectie.

Over het algemeen zal jouw rij instructeur gewoon meerijden tijdens het examen, als je daar behoefte aan hebt. Dit is vooral prettig als je veel zenuwen hebt. Een bekend gezicht kan dan helpen.

Voordat je in de auto stapt

Als alle bovenstaande stappen goed doorlopen zijn, ga je naar buiten. Daar zal de oog test uitgevoerd worden. Je zal dan gevraagd worden om het kenteken van een auto vanop ongeveer 25 meter afstand af te lezen. Daarnaast zullen ook enkele andere vragen gesteld worden over de auto, om te zien of je voldoende kennis hebt over de auto. Voorbeeld vragen kunnen gaan over de lampjes op het dashboard, of bijvoorbeeld over het profiel op de banden.

De examenrit

Na dit alles begint dan eindelijk het examen. Deze rit duurt over het algemeen ongeveer 35 minuten. Een van de onderdelen van het examen is het rijden naar een bestemming met behulp van het navigatie systeem. De rest van het examen zal je voornamelijk de aanwijzingen van de examinator moeten volgen. Deze beoordeelt dan of je veilig en zelfstandig rijdt, en in hoeverre je de auto onder controle hebt. Ook het verlenen van voorrang is een belangrijk gedeelte, en voornamelijk het kijkgedrag in de auto wordt sterk in de gaten gehouden.

Wanneer je een tussentijdse toets hebt gedaan en deze behaald hebt, hoef je geen bijzondere verrichtingen uit te voeren tijdens het examen. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet je deze wel uitvoeren tijdens het examen.

De uitslag

Nadat je terug bent bij het CBR examen centrum krijg je meteen te horen of je wel of niet geslaagd bent. Dit is in grote lijnen hoe jouw rijexamen er uit zal zien. Wij hopen dat we je hiermee een goed beeld kunnen geven, en we wensen je veel succes bij het behalen van jouw rijbewijs! Mocht je nog aanvullingen hebben op deze informatie, of vragen hebben over het rijexamen, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Deel dit bericht